Életek - emberek a Földön
A természettel való együttélés.

Kedves Látogató!

A Föld különböző területeire hívlak el Téged, 

hogy menjünk együtt, és lássuk a Föld népének bölcsőjét. 

Akik így élnek évszázadok óta, ismerik a természetet s benne,

és vele együtt élnek. Nem fosztják ki, csak annyit vesznek magukhoz, amennyire éppen szükségük van. Ha tovább mennek a nomád pásztor családok újabb és újabb élőhelyet keresve, nem hagynak maguk után semmit, ami nem a természetbe való. 

Úgy hagyják ott a területüket, mintha ott sem lettek volna. 

Együtt élnek a természettel, s a természet is együtt él velük. 

Nehéz, sokszor nagyon küzdelmes az életük az életben maradásért. 

Ember és természet kölcsönösen tisztelik egymást. 


Az itt láthatók, ősi értékeket örökítenek tovább. 


Az evési kényszer, amit szintén láthatunk, senkinek sem jó.

Semmilyen kényszer nem követendő, de lehet látni, hogy a 
Földön ilyen is létezik.

 Az "egyszerűbb" életet, sokszor primitív életformának is mondják, de  gondolkodjunk csak el együtt, hogy ahhoz az élethez, amit a "civilizált" ember él, vagy az itt bemutatott életekhez kell-e vajon súlyos élethelyzetekben, és a hétköznapokban egyaránt több "valami", az a plusz, ami mindig is benne volt az emberben, mióta megtanult tüzet gyújtani, vagy egy mai modern élethez? A mai emberekből már hiányzik az erős életben maradási ösztön, súlyos élethelyzetekben a plázákba járó, az okos telefonon és számítógépen felnövekedett generáció lehet, hogy nagyon megküzdene az életéért, de jóval kevesebb lenne az esélye ahhoz, hogy életben maradjon, mert hiányzik belőle az a plusz "valami", - és nem azért, mert nincs meg mindenkiben, hanem azért, mert amit nem használnak, számukra elveszti a jelentőségét -, ami az életben maradáshoz alapvetően szükséges.

testvér

"Mongólia eddig a világ egyik legelismertebb titka. Háromszor akkora, mint Franciaország, és több lóval, mint az emberek; ez egy Ázsia utolsó érintetlen célpontja. Nomádiai pásztorok még mindig a sztyeppet rohangálják, mint a ChinggisKhaan óta.
Nézd meg Mongóliát, és készítsd el magadat egy éltető élményért. Merüljön el Mongólia megdöbbentő szépségében és meleg vendégszeretében; Tapasztalja meg e csodálatos ország hatalmas epikus táját és gazdag kulturális és természeti örökségét. A Husvug-tó, az Altai-hegység, a Góbi-sivatag, az Orgo vulkán és az Ulaanbaatar elbűvöl. Meg fogják csábítani a barátságos nomádok, a szokások és hagyományok, a spiritualitás és a zene. A látványos Naddam fesztiválon csomagoljuk a bőröndjét, hogy magad is felfedezhessük ezt a varázslatos országot."

The Eskimo - fight for life

Tundra

Szibéria

Himalaja - Az élet sója film

Nem nomád életről szól, a  tibeti emberek életét mutatja be.

Nomads of the Rainforest PBS NOVA 1984

A NOVA a kelet-ecuadori Waorani indiánok látogatását kevesebb mint 30 évvel a nyugati civilizációval való első kapcsolatuk után. A hagyományosan ellenséges külpolitikai ellenségeskedés miatt nagyrészt megzavarhatatlanok maradtak, néhány család mélyen maradt az esőerdők vadászójátékában, fúvókákkal és lándzsákkal. Kerteket is művelnek, fegyvereket és szerszámokat készítenek, és hagyományokat tartanak a kőkorszakban.

BBC Living with Nomads 1/3 Nepal

Cseke Eszter és S. Takács András filmje. 

Cseke Eszter és S. Takács András filmje. 

Az észak-nyugat-afrikai ország legutóbb az al-Kaida miatt került a hírekbe: a terrorszervezet afrikai szárnya sorra rabolt el európaiakat, hogy váltságdíjat követeljen. Az utolsó pillanatig kérdés volt, hogy a Spektrum Tv digitális riporterei, Cseke Eszter és S. Takács András elutazhat-e Mauritániába, hogy megmutassa az Európából nézve brutális nőhízlalást és a még ma is létező rabszolgaságot. Miért ne lenne esélye megházasodni egy nyugati topmodellnek Mauritániában? Miért kell 3 hónapon át napi 20 liter tevetejet inniuk a fiatal lányoknak? Hogyan törhetnek ki a generációk óta állati sorban tartott rabszolgák, és van-e egyáltalán esélyük erre?

"A JARAWA-k . A Megközelíthetetlenek .Az utolsó 

elszigetelten élő gyűjtögető ,halászó törzs 1990-ben"

Hozzászólás:

A második rész az etiópiai Omo völgyében élő surikról szól, akiket a világ egyik legharcosabb törzseként tartanak számon és az évente megrendezett, sokszor halálos áldozatokkal járó botharcukról híresek. Manapság Kalasnyikovokat vásárolnak Szudánból, hogy megvédjék magukat és a számukra mindennél fontosabb állataikat a többi törzstől. A védekezés hozzátartozik az életükhöz: azért csúfították el a nőket ajaktányérokkal, hogy ne vigyék el őket rabszolgának. Ma ezt szépnek tartják. Közben az AIDS rohamosan szedi áldozatait, és egy keresztény misszionárius házaspár próbálja megakadályozni a vírus terjedését. Egy hagyományait megőrző törzs küzdelme a modern világ kihívásaival. 

 Cseke Eszter és S. Takács András filmje.