Életek-emberek...
a Föld különböző tájain

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon elvezetlek a Föld különböző területeire a nomád-, és egyéb életek szépségeihez és a nehézségeihez egyaránt. 

Az itt láthatók, és hallhatók ősi értékeket hordoznak. 

A természetben élők az életben maradásért nap, mint nap küzdelmet folytatnak.

A mai okos telefonon és számítógépen, plázán felnövekedett generációban

már alig van meg az életben maradás ősi ösztöne, nem azért, mert nincs benne mindenkiben, hanem azért, mert amit nem használnak, annak jelentősége számukra elsilányul, lecsökken. Tehát, ha vészhelyzet elé kerülne ez a generáció - kevés kivétellel - nagyon meg kellene, hogy küzdjenek az életben maradásért, ha sikerülne is életben maradniuk, de nagy eséllyel életüket vesztenék.

Gondolkodjunk el együtt, hogy mihez kell erősebb életösztön, a mai "modern" élethez, vagy pedig a természet viszontagságainak kitéve nap, mint nap távol mindentől, csak magára, illetve az együtt élő kicsi közösségre számítva? 

Közel, s távol senki sincs rajtuk kívül. Csak magukra számíthatnak.  Jó látni,

hogyan élnek a nomád népek, tisztelik a természetet, és a természet is tiszteli őket. Amikor tovább mennek újabb és újabb élőhelyet keresve, nem hagynak maguk után semmit, ami nem való a természetbe. Úgy hagyják el a területet, mintha ott sem lettek volna.

Nézzünk szét a nagyvilágban, keljünk útra együtt!
Jó barangolást kívánok!

Kanyini - Negyvenezer éves kultúra

"Kanyini a feltétel nélküli szeretet és felelősség tudománya, az ausztráliai őslakosok életének ez adja alapját. A világ legrégebben, mintegy negyvenezer éve létező kultúrája az utóbbi évszázadban a megsemmisülés határára jutott. Az őslakosok életformájának tragikus összeomlásáról, tervszerű elpusztításáról mesél Bob Randall, aki az Uluru-hegy, földünk legnagyobb monolitja szomszédságában él. A köztiszteletben álló őslakos vezető személyes történetén keresztül világítja meg, hogyan jutott népe a mostani nyomor és reménytelenség állapotába. Az archív felvételekkel illusztrált visszaemlékezések nyomán a fehérek kultúrájára, saját kultúránkra is új szempontból tekinthetünk."

A Duna Televízió filmje

BBC Living with Nomads 1/3 Nepal

Tibetan Woman's life

A 34 éves Sgrolmamtsho 21 évesen házasodott meg Don'grubral (1993-ban), anélkül, hogy tapasztalatokat szerezne a házimunka, a terepmunka és a fakitermelés terén. Filmje a férje fiatalabb testvérének, a fagspadon'grub-nak, Amdóban a tibeti falusi nők mindennapi életére koncentrál - vízzel, állattenyésztéssel (sertés, tehén, öszvér), fejés, takarmányozás, főzés , a háztartási vallási tevékenység, a gyomosító mezők, a trágya földre szállítása, az üzemanyag megszerzésére szolgáló fa - valamint Sgrolmamtsho kommentárja az életéről és a családjáról. (Ritka betekintés a tibeti falusi nők életébe, tibeti hangzás, angol feliratok, 52 perc Szín.)
Pohua dondrup

https://videa.hu/videok/film-animacio/az-istenek-a-fejukre-estek-film-full-teljes-kkisJe6zxuzXu3i5

Az istenek a fejükre estek 1 (1981) Film

Xi és társai, a busmanok évezredek óta Afrika eldugott szavannáit lakják, őseikhez hasonlóan békében és harmóniában élnek egymással, távol minden civilizációtól. Ám egy napon egy felettük elhaladó repülőgépből kidobnak egy kólásüveget, mely csodával határos módon sértetlenül landol Xi faluja közelében. A busmanokat, akik még soha nem láttak üveget, lenyűgözi a tárgy formája, és látszólagos elpusztíthatatlansága. 

Los Koma "el pueblo perdido"

Az elveszett emberként ismert Koma a Kamerun-hegységben élő etnikai csoportok egyike. A Kamerun és Nigéria határán található Alantika-hegységben, a Koma-ban elszigetelték az ősi szokásaikat és hagyományaikat, hagyományaik szerint hűek maradtak és még mindig ellenálltak az eltűnésüknek. A Koma nép animista vallás, a köles, a kukorica és a vadászat termesztésében él.

Albert Farnós

Ethiopia - 2014 - part 2

"A journey through the southern part of Ethiopa in 2014" 

Bodas Masai - Kenia

Masai esküvő - Kenya

A kenyai Masai Mara 1,500 négyzetkilométeres területen a világ leglátványosabb természetvédelmi területe. "Dalok és táncok az életünk legfontosabb napján". A masai vallás animista, és az esõ isten, Ngai, a legfõbb alakja.
A Maasai hagyomány szerint a menyasszony atyja az, aki az esküvő napján dönti el "a kézbesítési ünnepség után, amelyben a vőlegény családja beszámol az érdekeikről". Először egy tehén iránt érdeklődnek, majd megmutatják igazi szándékukat a lányuk felé. Az a nap, amikor a menyasszony atyja megerõsíti, elfogadja-e vagy sem a menekülõt, és tárgyalni kezdi a hozomány mennyiségét. "Bár az első ajánlatot mintegy 15 tehén és 16 takaró, a végén a megállapodás létre nyolc állatok és 10 takaró."
A vőlegény és a családjának emberei a legközelebbi piacon vásárolják meg a hozományt. Másnap eljuttatják a menyasszony házához, ahol a nők hagyományos dalokkal fogadják őket. "Így megerõsödik az esküvõ szerelme és ünnepe."
Az esküvő napján a nők öltözködnek és festik a fiatal menyasszonyt. "A vörösiszap és a zsír arca, a test pedig kecskebőrrel és számtalan kötszerrel borítja". A menyasszony díszei közül az ünnepi nyakláncot és egy fejpántot viselő fejpántot hívják. A menyasszony nagyon ideges és szomorú, hogy elhagyja a családot. A törzs egyik vénei megáldják a fiatal nőt tejjel ", hogy szerencsét kívánjon a jövőbeli életében házas asszonyként".
A törzs asszonyai kíséretében új családjának házába jár, bár egyedül töltötte az első éjszakát, férje nélkül, a Maasai hagyomány szerint. "A túra során a nők tanácsot adnak az előnyök és hátrányok megosztására az életüket egy emberrel", és a férfiak szimbolikus ajándékokat kínálnak úgy, hogy csomókat kötnek az ünnepi nyaklánnyal, hogy gyorsabban menjen el férjéhez.
A fesztivál végét a hagyományos maszti táncok jellemzik, amelyek szimbolizálják az ugrásszerű erejüket és a nőkkel való gyümölcsöző kapcsolatot.

The Eskimo - fight for life

BBC Living with Nomads 2/3 Siberia

Kirgizisztán - Lélekfeltöltés, jurtában alvás, Song Kul

Kirgizisztán, szó szerint a semmi nagy közepe. A Song Kul mégis az egyik legcsodálatosabb hely, ahol valaha jártunk. 

Die Innere Mongolei [Doku deutsch]

Der Sohn der Taiga ' Doku-Reihe "Fremde Kinder" - Russland (3sat)


A német anyjaival, nagyanyjával, testvérével és siket és nagybátyával él egy faházban a legmélyebb Szibériában, több mint ezer kilométernyire északnyugatra Novoszibirszkétől. A fiú a napjait tölti a bogyók kivágásával, fa aprításával, halászattal, vízzel és vadászattal. Korábban nem volt oktatási vagy írói készsége, de még a Szovjetunió kormánya is gondoskodott arról, hogy a szibériai folyami régió Ob, a Khanty lakosai, a következő város Novoaganskba látogató bentlakó embere legyen. És így a német költözött világok és idők között, az angol nyelvórák és az ősök titokzatos rituáléi között. Ugyanakkor a taiga és a tundra közötti hatalmas síkságok kezdik megváltoztatni meseukat, mivel az olajkeresés egyre több nyomot hagy az egyszer kísértett erdőkben.

Andreas Voigt filmje
© 2006, licenc Ventana

[HD] Satoyama II Japans Secret Watergarden

The wonderful film about the charming nature of Japan 

BBC Documentory 
Közzétette: GoldenFall1992