Szépségek, egzotikus, misztikus szépségek.
Földünkön

Csodáljuk meg együtt Földünk páratlan szépségeit, kérlek, jöjj velem, s tegyünk egy sétát, misztikus kertekben, egzotikus virágok között, hagyjuk, hogy a lelkünk békét leljen, s elmerüljön a szépségekben! 

Gyere! 

        Japánkert

Suan Nong Nooch - Thaiföld

Ma melegebb tájak felé húz a szívünk, ezért Délkelet Ázsiába invitálunk Titeket, ahol egymást érik a szebbnél szebb trópusi botanikuskertek, de a pálmát a thaiföldi Nong Nooch Botanikus Kert viszi el.
Szó szerint, mivel itt található a világ legnagyobb pálma-gyűjteménye is! Ezen kívül vannak bonsai fácskák, páfrányok, kaktuszok, orchideák, cikászok, cserjék és még sok-sok szép növényfajta.

Pattayától déli irányban 500 hektáros területen található ez a csodálatos édenkert. A területet Mr Pisit Tansacha és Mrs Nongnooch Tansacha 1954-ben vásárolta, azzal a szándékkal, hogy gyümölcs és zöldségtermesztéssel foglalkozzanak. Azonban meggondolták magukat és inkább trópusi kertet, "paradicsomot" hoztak létre orchideákkal, kaktuszokkal, virágokkal,cserjékkel és szökőkutakkal. A látogatók számára 1980-ban nyitotta meg kapuit.

A parkban, mely gyakran egy tündérmese díszleteit idézi, egymást érik a mesebeli látványkertek: egy francia, egy olasz és egy, a helyi hagyományokat követő virágos kertet foglal magába. De még az angoloknak is jut egy kicsinyített Stonehenge.

francia kert 

olasz kert

Stonehenge

A kert különlegessége, hogy számos különböző pálma- és páfrány fajtát mutat be. Mindenekelőtt ázsiai, amerikai és közép-afrikai pálmákat és páfrányokat lehet megtekinteni.

A látogatók nem csak a kertekben gyönyörködhetnek, hanem a szokásos állatshow-kon kívül betekintést nyerhetnek a thai hagyományokba, művészetekbe, megismerkedhetnek a hagyományos építésű thai házakkal, falvakkal, a thai hagyományokkal.

Egyszóval látnivaló, megcsodálni való van bőven a Nong Nooch Botanikus Kertben, ha erre jártok, mindenféleképpen szánjatok rá minimum egy napot. Megéri, ígérjük.

Forrás: 


Egzotikus gyümölcsök

Ujjas citrom, vagy Buddha keze
Ez a különleges citrusféle Indiába, Kínában és Japánban honos. Nevét azért kapta, mert az emberi ujjakhoz hasonlatos módon több nyúlványa van. Annak ellenére, hogy citrusféle, inkább édesebb típusú, mintsem savanyú. 

A durián legfeljebb 40 m magas, terebélyes, örökzöld, sűrű lombú fa. Levelei szórt állásúak. A virágai csak éjszaka nyílnak, megporzásukat valószínűleg denevérek végzik. Termése: 5 kopáccsal felnyíló, tojás alakú vagy gömbölyded tok, amely gyakran aszimmetrikusan fejlődött és kissé görbült, 15-30 cm hosszú és súlya akár 8 kg. A durián 10-20 cm hosszú kocsányon csüng. A külső, zöld terméshéj vastag, durván rostos; felületét tömötten elhelyezkedő piramis alakú, 3-7 szögletű tüskék borítják. A tok 5 rekeszében egy-egy 2-6 cm-es, fényes, halványsárga vagy vörösesbarna mag található, amelyet vastag és krémszínű vagy különböző sárga árnyalatú, pudingpuhaságú magköpeny vesz körül. Ez az ehető arillus sajt-vagy édes dióbélízű és összehasonlíthatatlan zamatú. Az érett termés penetráns, sajátosan édeskés, rothadó szagot áraszt.

Durián

Ez a délkelet-ázsiai gyümölcs már ránézésre is különleges, hiszen tüskés héj védi a természeti viszontagságoktól. A gyümölcs belseje puha, krémes állagú és nagyon finom, édes ízű. Viszont nagyon sokan undorodnak tőle, mivel rothadó bűzt áraszt magából, így például Szingapúrban rengeteg közösségi térből, például buszokról ki is van tiltva, szállodákban pedig nem szolgálják fel. 

Forrás:

https://spatrendonline.hu/spatrend-cafe/erdekes/a-10-legfurabb-gyuemoelcs-amirol-meg-sosem-hallottal

A rambután (Nephelium lappaceum)
A szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozik. 
A rambután neve a maláj "rambut" szóból ered, ennek jelentése szőr, haj. Fürtökben érő gyümölcs, érett állapotban feketésvörös színben. 

India, Délkelet-Ázsia és Malajzia trópusi részeiről származik, Délkelet-Ázsia legkedveltebb gyümölcsének számít. Termelik kertekben és ültetvényeken is, hasonlóan az európai, mérsékelt éghajlat szilvájához vagy almájához.Fája közepes magasságú, legfeljebb 25 m magas, zárt, terebélyes koronájú, örökzöld fa.

A rambután örökzöld, legfeljebb 25 m magas, zárt, terebélyes koronájú, egy- vagy kétlaki fa. Levelei szórt állásúak, párosan szárnyaltak, 2-8, többnyire nem átellenes állású levélkével. A levélgerinc erőteljes, vöröses színű. A levélke elliptikus vagy tojásdad, kihegyezett vagy lekerekített csúcsú, 5-20 x 3-11 cm nagyságú, színén kopasz vagy a főér mentén gyengén szőrös, fonákján szőrös. A gazdagon elágazó, szőrös, felálló virágzatok az ágak csúcsán fejlődnek, számos apró virággal. A virágakarót 4-5 szabad vagy az alapján forrt, legfeljebb 2 mm hosszú csészelevél alkotja; a párta hiányzik, vagy négy apró, legfeljebb 1,5 mm hosszú sziromból áll. 

Termése: 
A gömbölyű vagy elliptikus termések a csüngő, elágazó egykori virágzati tengelyeken fejlődnek csoportokban. Nagyon rövid, vastag kocsányúak, legfeljebb 7 x 5 cm nagyságúak, színük először zöld, majd sárga és narancsszínű, megérve élénkvörös vagy feketésvörös, súlyuk 15-100 g. Mintegy 2 mm vastag, tömör, leváló héjukat puha, vékony, többnyire kissé horgas tüskében végződő szemölcsök borítják sűrűn. A héj alatt az üveges fehér, olykor gyengén vöröses, lédús magköpeny van, amely kellemes, édeskésen savanyú, zamatos ízű, és a cseresznyéhez hasonlóan ropogós. Szorosan tapad hozzá a hosszúkás-elliptikus (3 x 1,2 cm), barnás vagy fehéres héjú mag. A teljesen kifejlődött termés mellé gyakran még 1-2 apró terméscsökevény szorul. 

Egzotikus növények - Zene: Enigma - Lord Of The Dance - Celtic Dream